zondag 8 januari 2012

vliegende start

Ik bedenk ineens dat ik eigenlijk al begonnen was met een soort klusje-per-dag voordat ik van het bestaan ervan afwist en ik wil het hier toch even documenteren zodat ik dat de komende weken als een kleine houvast kan gebruiken.

Klein beetje achtergrondinformatie is misschien handig: ik heb een moeilijk jaar achter de rug waarin ik alleen maar het hoognodige gedaan heb om mezelf op gang te houden. Veel dingen (zowel letterlijk als figuurlijk) in huis zijn dus gewoon blijven liggen en ik leefde er maar zo'n beetje omheen. Op een gegeven moment zie je het zelf ook niet meer, heb ik gemerkt.

Ik woon in een oud huisje dat weliswaar goed ouderhouden is maar nooit geupdate. Er is nu een beetje geld beschikbaar om het één en ander te laten doen en bovendien heb ik een kluszwager die momenteel slecht in het werk zit dus met die optelsom is het werk in mijn huis is eigenlijk nogal plots van start gegaan.
Ik heb me er wel even overheen moeten zetten: wilde graag alles perfect opgeruimd, uitgezocht en voorbereid hebben voor hem. Zeker omdat er toch een semi-vreemde in je huis en in al je spullen zit maar daar was eigenlijk geen tijd voor. Achteraf maar goed ook, die stok zorgt er wel voor dat ik nu eindelijk weer eens ècht in actie kom :)

Er zijn niet overal foto's van maar de afgelopen 3 weken heb ik oa de kledingkasten op de slaapkamer aangepakt.
Ik had 1 inbouwkleding kast met daarnaast een nisje met een kleine wastafel erin. Die nis was een halve kast diep en erachter, in spiegelbeeld, zat nog zo'n nisje met wastafel in de logeerkamer.
Mijn zwager heeft de wastafels weggehaald (want tandenpoetsen kan ook in een badkamer), het ontstane gat aan de logeerkamerkant dichtgemaakt en hier een 2e kledingkast van gemaakt.

tussenfase: 'doorloop' tussen 2 slaapkamerslinks de oude kast: opgeruimd en passpiegel erin en rechts de nieuwe kast.
(die 'box' in het midden verbergt en beschermt de wateraanvoer: doordat dit nog een loden pijp is, kon hij niet tot onder de vloer afgezaagd worden vlgns zwagertje)

Als ik het zo zie kan ik me niet meer voorstellen dat al die kleding en schoenen in die ene oude kast gepropt zaten! (minus de schoenendozen, die had ik al liggen en heb ik nu gelijk maar in gebruik genomen).


Ooit moet ik nog door alle kleding gaan en alleen datgene behouden wat past, mooi is en wat ik nog draag maar niet nu: nu moet ik mijn zwager voorblijven met de klussen :)


Ook de gangkast/meterkast is onder handen genomen. Ooit zaten hier een roede, een plankje en een mooi plafond in maar dat is eruit gesloopt toen de bedrading en de groepenkast vervangen werden.
Dus: nieuw plafond erin, roede erin en motorkleding en zomerjassen erin: in de mandjes zitten handschoenen, sjaals, colletjes etc. de spulletjes links naast mijn helm zijn voor de nieuwe stofzuiger die onder de jassen staat. Weet nog niet of ik dit een handige plek vind maar voorlopig lijkt het me verstandig die maar op te bergen daar waar ook de stofzuiger zelf staat! en rechtsonder staat de schoenenpoetsdoos en de doos voor het oud papier.


De kapstok slaakte ook een zucht van verlichting toen ik al die zware spullen van haar haakjes tilde :)


Nu zijn er nog 2 projecten gaande: mijn zwager is bezig de vloer van onderaf te isoleren. Dit betekent dat hij onder het huis moet zijn en laat het toegangsluik hiervoor nu toch in de vloer van één van de inbouwkasten beneden zitten! Eerst werd ik daar wat wanhopig van maar toen bedacht ik dat het kasten uit "moeten" ruimen op de slaapkamer ook heel positief was dus vol goede moed toch de vloer en de onderste 2 planken maar leeggehaald:Oude stofzuiger die defect is en vervangen door mooie groene Harry in de gangkast: die kan dus weg! verder veel rommeltjes als reservebatterijen, gloei- en spaarlampen, pennen, verlengsnoeren, tafelkleden, mijn "nette" bestek, gereedschap en dat alles gewoon door en op elkaar gestapeld. Misschien niet zo'n slecht idee om dit eens goed uit te zoeken.
Mijn opa (ik woon in het ouderlijk huis van mijn vader) knutselde altijd in de eetkamer en bewaarde allerlei klein spul in de kleine potjes die onderaan de plank geschroeft zitten: kleine spijkertjes, haakjes en oogjes. Die potjes zijn echt iets uit mijn jeugdherinneringen en wil ze eigenlijk niet wegdoen. Maar als blijkt dat ik ze straks zelf niet kan gebruiken, haal ik ze toch weg.
Wordt tijd dat ik kritischer naar mijn spullen ga kijken!

Ik hoop morgen of uiterlijk dinsdagavond de kast weer in te kunnen ruimen want nu staat alles op de vloer rond de eettafel vreselijk in de weg te staan.


Project van vandaag is het rondschuiven van spullen in de logeerkamer. Zwager gaat waarschijnlijk morgenmiddag beginnen met schilderen in de slaapkamer en aangezien ik niet in de verfdampen wil slapen, verhuis ik voor een paar nachten naar de logeerkamer.
Echter, die is de afgelopen tijd juist als tijdelijke opslag gebruikt voor alle spullen die elders bij het klussen in de weg stonden omdat ik die toch nauwelijks gebruikte. Tot nu dus....
Ik ga niet alles weghalen, dat KAN ook nog niet omdat er elders nog druk gewerkt wordt, maar ik wil wel de spullen van m'n zwager naar beneden brengen (daar staat het toch al volgebouwd met meer van zijn spullen en met de spullen uit de inbouwkast, kan zijn gereedschap ook wel bij).
Dan kan ik in ieder geval het bed verschonen en stofzuigen / doekje erover halen zodat ik daar niet helemaal in een stofnest terecht kom.

Zwager-spullen
Onderste 2 foto's zijn dus spullen die op een eigen plekje wachten. Stapel schone was die nog uitgeklopt (want stof en zaagsel) en opgeborgen moet, stapel 2e hands laminaat wat ik een tijdje geleden kreeg voor de slaapkamer maar we moeten na het schilderen nog bekijken of het echt bruikbaar is, anders gaat het weg. Naaimachine, breiwolletjes, naaidoos en borduurspullen moeten hier op de logeerkamer een goed plekje krijgen. Ik wil dit ook als een hobbykamer gaan gebruiken maar heb nog geen kasten of planken om het handig in te delen.
De computer is mijn oude computer: ik wilde die gebruiken om mijn digitale patroontjes en projecten bij te houden maar de "nieuwe" ik vraagt zich af of ik daar wel een hele aparte computer voor nodig heb, zeker nu ik een grote externe harde schijf ter opslag heb.
(iemand tips wat te doen wanneer je een oude computer weg wilt doen? wil niet dat mijn oude gegevens zomaar op de stort liggen)


En als ik het zo bekijk, ben ik eigenlijk al best lekker bezig. Het lijkt soms dweilen met de kraan open omdat er zoveel tegelijk van z'n plek gehaald wordt maar toen ik de foto's maakte zag ik ook dat ik, ondanks de rotzooi toch ook verbetering zie. En dat zetje had ik nodig: de rommel is tijdelijk, het gereedschap en de materialen verdwijnen wanneer hij klaar is en in de tussentijd heb ik toch maar mooi een opgeruimde kledingkast, gangkast en straks ook die inbouwkast.
Met daarbij een opgeknapte slaapkamer, een lagere energierekening etc op de koop toe!

2 opmerkingen:

  1. Wow, wat een boel werk heb je al verzet..! Heerlijk zeg! Keep up the good work!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Evelyn, dank voor je bezoekje en je aanmoediging: ik ga zeker door! Heb om eerlijk te zijn weinig keus, de spullen uit 2 verschillende kamers staan nu in de rest van het huis opgestapeld zodat mijn klusser overal bij kan... Heb me vast voorgenomen om de dingen met een héél kritische blik terug te brengen: wat ik niet nodig heb en niet mooi vind, gaat weg in plaats van terug naar binnen :)

    BeantwoordenVerwijderen